Placki cukiniowo marchewkowe

Jeśli jeszcze nie odkryliście jakie to dobre, to musicie szybko nadrobić! Placki z cukinii i marchewki jadłam wiele razy, aż w końcu nadszedł czas, by zrobić je po swojemu. Jadłam takie, które były chrupiące, takie które były tak miękkie, że rozlatywały się zanim je dotknęłam. Były takie ze smakiem i bez smaku. Obojętnie w jakiej postaci mi je podano, zawsze je zjadałam, bo po prostu uwielbiam cukinię. Jeśli jej nie lubicie, to po prostu musicie się do niej przekonać. Z cukinia jest jak ze szpinakiem. Na początku nikt go nie lubi, a później wszyscy kochają J Jeśli jedliśmy coś, co było źle przygotowane, to nie będzie nam to smakować i lepiej jest stwierdzić, że czegoś nie lubimy. Dla przykładu… nie lubię oliwek, chociaż nigdy ich nie jadłam 😉 Czas byście poznali mój przepis na pyszne placki cukiniowo marchewkowe.

Czas: 15 minut

Porcje 1 (3-4 placki)

 

Składniki:

½ cukinii

1 średnia marchewka

ząbek czosnku

szczypior

2 łyżki stołowe mąki pełnoziarnistej

1 jajko

sól himalajska

pieprz

olej kokosowy

 

Co robimy?

Cukinię i marchewkę obieramy i tarkujemy na dużych oczkach. Dodajemy mąkę i mieszamy. Następnie dodajemy jajko i przetarty ząbek czosnku i ponownie mieszamy. Na sam koniec dodajemy przyprawy i szczypior. Wszystko mieszamy widelcem, tak by uzyskać jednolitą masę. Ciasto gotowe? Na rozgrzany tłuszcz łyżką układamy ciasto w formie placków na patelni i smażymy z dwóch stron, aż się delikatnie zarumienią. Postępujcie z nimi delikatnie, to nie to samo co placki ziemniaczane.

Jak podajemy?

Standardowo można je podać z gęstą śmietaną, ale ja zamiast śmietany dałam odrobinę pasty z mango i dodałam jogurt naturalny. Efekt? Dla mnie bomba! Słodkość mango idealnie zgrała się z cukinią i marchewką. Pasta z mango jest fenomenalna i pasuje do wielu dań.

Smacznego łasuchy!

2 Comments

  1. Anna Krason 25 września 2017 at 10:42

    czy cukini nie trzeba odcisnac po zetarciu? zawiera duzo wody i wydaje ni sie ze placuszki moga sie mi ropadac.

    Reply
    1. Karpia Gotuje 26 września 2017 at 00:41

      Nie odciskam cukinii, a placuszki się nie rozpadają podczas smażenia. Bez obaw 🙂

      Reply

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *