Placuszki z batatów z serkiem ricotta

Bataty ponownie zagościły w mojej kuchni. Od momentu kiedy po raz pierwszy je zjadłam, nie chcę się z nimi rozstawać. Dlaczego? Są pyszne, można z nich zrobić mnóstwo fantastycznych rzeczy i są zdrowe! Mają mnóstwo witamin i minerałów i co najważniejsze mają mało kalorii 🙂 Jeśli szukacie fajnego lekkiego obiadu, to jest to jedna z propozycji 🙂

 

Porcje: 2

Czas: 30 minut

 

Składniki:

1 średni batat

1 marchewka

1 jajko (można zastąpić siemieniem lnianym lub nasionami chia)

1 ząbek czosnku

2 łyżki mąki

Serek ricotta

Pomidorki cherry

Sól

Pieprz

Olej kokosowy

 

Co robimy?

Obieramy bataty i ścieramy na tarce na dużych oczkach, to samo robimy z marchewką. Do warzyw dodajemy jajko, mąkę, czosnek przetarty przez praskę i doprawiamy. Tak przygotowaną masę nakładamy na rozgrzaną patelnię z olejem kokosowym. Pacuszki smażymy aż się zarumienią i będą chrupiące.

A co z serkiem?

Serek risotta mieszamy z delikatnie podsmażonymi wcześniej pomidorkami cherry (można je podsmażyć razem z placuszkami). Serek przyprawiamy pieprzem i solą (delikatnie.) Wszystko mieszamy i gotowe J

Jak podajemy?

Placuszki dekorujemy serkiem i świeżą bazylią i gotowe. U mnie wyszły 3 placuszki na porcję.

Smacznego łasuchy!

7 Comments

  1. Agnes 25 września 2017 at 10:04

    Uwielbiam bataty a placuszki na pewno przepyszne 😉

    Reply
    1. Karpia Gotuje 26 września 2017 at 00:43

      Bataty to moja miłość od kilku miesięcy, a wiele można z nich zrobić 🙂

      Reply
  2. Aneta 25 września 2017 at 10:16

    Nigdy nie próbowałam, ale muszę przyznać, że wygląda to bardzo smacznie 🙂

    Reply
    1. Karpia Gotuje 26 września 2017 at 00:42

      Polecam spróbować 🙂 Ja się w nich zakochałam i robię dość często 🙂

      Reply
  3. Julita 25 września 2017 at 10:32

    Bataty pod każdą postacią uwielbiam. Takie placki z dodatkiem marchewki i czosnku są świetnym pomysłem na jesień 🙂

    Reply
    1. Karpia Gotuje 26 września 2017 at 00:42

      Świetny pomysł na jesień i zdrowy obiad 🙂 Polecam, bo są przepyszne 🙂

      Reply
  4. Kasia z wysmakowane.pl 26 września 2017 at 10:36

    Omnomnom! Bataty i ricottę uwielbiam! Świetne połaczenie!

    Reply

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *