Zielone rollsy w mleku kokosowym

Znacie to uczucie, kiedy chcecie zjeść coś fajnego, ale nie wiecie na co macie ochotę? Też tak miewam, ale natknęłam się na zielone rollsy Mateusza Zielonki, zmodyfikowałam przepis i dziś chcę się nim z wami podzielić. Dlaczego zielone? Większość składników to zielone warzywa, a druga sprawa, zielony to kolor spokoju, w tym wypadku spokojnego brzucha 🙂

Porcje: 2

Czas: 30 minut

Składniki:

40g zielonego groszku

100g kaszy jaglanej

Garstka orzechów laskowych

½ cukini

½ awokado

Kilka listków świeżej mięty

Mały por

Przyprawa chilli

Kiełki rzodkiewki do dekoracji

Mleko kokosowe małe

 

Co robimy?

Cukinię kroimy w krążki i podsmażamy na patelni, groszek również podsmażamy na patelni. W między czasie gotujmy kaszę jaglaną. Szykujemy pojemnik do blendowania i wrzucamy tam drobno posiekane awokado, cukinię i groszek. Wszystko ze sobą blendujemy. Do pasty dodajemy chilli i mieszamy. W osobnym pojemniku siekamy drobno orzechy laskowe i mieszamy z jajkiem. Z orzechów i jajek smażymy jajeczny naleśnik. Gdy kasza będzie już gotowa łączymy ją z pastą z groszku, cukinii i chill. Tak przygotowaną masą smarujemy naleśnik i zawijamy. W między czasie por kroimy w krążki i podsmażamy. Mleko kokosowe delikatnie podgrzewamy dodajemy do niego kilka listków mięty i blendujemy.

Jak podajemy?

Układamy podsmażony por na talerzu. Zawinięty naleśnik kroimy na mniejsze kawałki i układamy na porze. Zalewamy to mlekiem kokosowym. Na rollsy kładziemy odrobinę kiełek rzodkiewki do dekoracji, możemy także delikatnie posypać zielonym groszkiem. Fajnie?

Smacznego łasuchy!

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *