Krem z marchewki z mlekiem kokosowym

Uwielbiam kremy, ale to już wiecie. Uwielbiam kolor na talerzu, ale to też już wiecie 🙂 Tym razem, wprowadziłam trochę słońca w te szare dni. Kupiłam marchewkę i zrobiłam z niej krem marchewkowy. Dlaczego? Po pierwsze uwielbiam marchewkę, po drugie jest zdrowa i dostarcza dużo witaminy. To pomarańczowe warzywo wpływa pozytywnie na nasz wzrok, wzmacnia odporność i dba o koloryt naszej skóry przez beta-karoten. Same dobroci, a krem? Krem jest przepyszny, szybki i syty 🙂

Porcje: 6

Czas: 40 minut

Składniki:

500g marchewki

300g ziemniaków

Łyżka masła lub odrobina oleju kokosowego

1 mała cebula

1 ząbek czosnku

½ małego pora

500ml bulionu warzywnego

Łyżeczka kurkumy

Sól, pieprz

160 ml mleka kokosowego (250ml samego mleka kokosowego)*

100ml mleka krowiego (250ml samego mleka kokosowego)*

 *możecie pomieszać mleka lub zastosować jeden rodzaj

Co robimy?

Do garnka, na rozgrzane masło/olej wrzucamy pokrojony w krążki por, pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojony w plasterki czosnek. Podsmażamy ok 3 minut. W tym czasie obieramy marchewkę i ziemniaki. Kroimy na mniejsze części i dorzucamy do garnka. Do osobnego naczynia wrzucamy kostkę bulionu warzywnego i zalewamy go gorącą wodą. Mieszamy i wlewamy do garnka. Mieszamy wszystko i gotujemy aż do miękkości warzyw. Na koniec blendujemy zawartość garnka, dodajemy przyprawy i ponownie blendujemy. Na koniec wlewamy mleko, blendujemy i gotowe.

Jak podajemy?

Krem z marchewki podajemy w miseczkach, dekorując kleksem z gęstej śmietany, odrobiną przyprawy chilli lub ostrej papryki i dodajemy kilka płatków migdałowych. Możemy również udekorować nasz krem kolorem zielonym, dodając natkę pietruszki.

Smacznego łasuchy!

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *