Brownie z batatów

Jeszcze rok temu nie powiedziałbym, że będę robić słodycze z warzyw. Nie pomyślałabym nawet o tym, że moje podejście do jedzenia się zmieni. Dziś nie wyobrażam sobie mojej diety bez warzyw i zdrowego jedzenia. Jak powstało moje brownie z batatów? Brownie to moje ulubione ciasto i długo szukałam alternatywy, do smaku, kaloryczności i zdrowia. Z pomocą przyszły bataty które uwielbiam. Moje brownie z batatów nie posiada w sobie ani grama mąki 🙂

Czas: 60 minut

Porcje: 12 szt

Składniki:

100 g batatów

50 g gorzkiej czekolady

100g daktyli

2 łyżki syropu klonowego

1 łyżka kakao

1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia

Olej kokosowy lub rzepakowy

Jak robimy?

Bataty obieramy i kroimy w kostkę. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. W naczyniu żaroodpornym układamy bataty zmieszane delikatnie z olejem. Pieczemy, aż do miękkości, czyli jakieś 30 minut. Później studzimy. Daktyle, kroimy na mniejsze kawałki i zalewamy gorącą wodą i tak zostawiamy na ok. 20 minut. Kiedy bataty będą zimne, blend ujemy je, dodajemy do nich daktyle i ponownie blend ujemy. Do powstałej masy dodajemy syrop klonowy, kakao, proszek do pieczenia i czekoladę, którą wcześniej rozpuściliśmy w kąpieli wodnej. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy i przekładamy do foremki do muffinek. U mnie foremki kwadratowe, ale mogą być okrągle lub w innym kształcie. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20-30 minut.

Jak podajemy?

Sposób podania dowolny, ja posypałam je płatkami migdałów.

Smacznego łasuchy!

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *